Gorsko vodništvo

Triglavska magistrala

Kot večina alpskih držav, imamo tudi Slovenci svojo »houte route«, imenovano Triglavska magistrala. Ta edina večdnevna turno smučarska tura v Sloveniji enostavno ne bi smela manjkati na seznamu želja vsakega pravega turnega smučarja.

Magistrala se začne na Voglu in nas preko Komne in Doline Triglavskih jezer pripelje do Hribaric, od koder odsmučamo na Velo polje in se preko Konjskega prevala povzpnemo do Triglavskega doma na Kredarici. Od tu odsmučamo v dolino Krme, kjer se magistrala zaključi.

Prvi dan: Čas 6ur, Dolžina 14 km

Prvi dan se z gondolo zapeljemo na Vogel, kjer se Triglavska magistrala zares začne. Na začetku se po smučarski progi zapeljemo do planine Zadnji Vogel, kjer zapustimo urejene proge in se usmerimo proti nekdanji planini Kal. S planine se začnemo vzpenjati proti Konjskemu sedlu. S sedla se spustimo v Snežno konto ter se nazaj povzpnemo na Govnjaški Kuk, od koder odsmučamo do planine Govnjač, preko katere nas pot v pol ure pripelje do Doma na Komni kjer se okrepčamo in prenočimo. Če imamo srečo nas pride pozdravit tudi legendarni Lisjak, stalni obiskovalec Doma na Komni, ki posebno rad je pršut.

Drugi dan: Čas 7-8ur, Dolžina 13 km

Drugi dan se ne bomo držali originalne poti, temveč si jo bomo nekoliko popestrili. Od Doma na Komni bomo preko Lepe Komne prišli do planine Na Kalu. Od tu bomo pot nadaljevali v smeri Čela, po slabi uri pa nas čaka edini spust tega dne. Po razgibanem terenu odsmučamo do planine Lopučnica, od koder nas najprej čaka kar strm vzpon, ki nas pripelje do Koče pri Triglavskih jezerih. Pot nadaljujemo po slikoviti dolini Triglavskih jezer. Na vrhu doline prispemo do Zasavske koče na Prehodavcih. Ker koča ni odprta, si sami skuhamo večerjo in prespimo v lepo urejenem bivaku.

Tretji dan: Čas 9-10ur, Dolžina 26km

Od bivaka se najprej povzpnemo na Hribarice, od koder odsmučamo do Velega polja. Od tukaj se najprej povzpnemo do Konjskega prevala, nato pa pot nadaljujemo do Triglavskega doma na Kredarici ter odsmučamo v dolino Krme.