Gorsko vodništvo

Mangart - Via Italiana

Mangart je četrta najvišja gora v Sloveniji in je zelo priljubljen za poletno gorništvo predvsem zaradi primernega dostopa. Mangartska cesta (najvišja cesta v Sloveniji) vas popelje preko 2000 metrov nad morsko gladino, tik pod Mangartskim piramidastim vrhom. Še vedno poteka razprava glede samega imena gore.

Ali je Mangart ali Mangrt? Kakorkoli že, gora je naravnost fantastična.

Popeljali se bomo do Mangartskega sedla, kjer se bomo spustili po poti, ki vodi do Belopeških jezer. Sestop traja približno 30 minut. Ko prispemo do začetka via feratte, se začne tehnični in bolj plezalni del, ki traja približno dve uri. Po uspešnem podvigu pridemo na lažjo pohodniško pot, ki nas pelje vse do vrha. Ta smer je še posebej priporočana gostom, ki želijo izkusiti bolj tehnično zahtevne vie feratte. S pomočjo skob in jeklenic se vzpenjamo po strmi steni, pod nami pa se vije prepad. Skala je odlična, razgledi fenomenalni. Ferata, po imenu VIA ITALIANA je ocenjena s C težavnostjo. Visoka je 450 m in dolga 550 m. Vzpon po tej ferati zahteva predhodno znanje in fizično moč.

Ko uspešno preplezamo ferato, lahko izberemo med sestopom do avtomobila (približno 30 minut) ali vzponom na Mangart po slovenski ali italijanski poti, kar vse skupaj traja približno 3 ure.

TERMINI

Privatna vodenja po dogovoru. Potrebna vsaj dvodnevna predhodna najava. 

OPREMA

Lastna oprema: letnemu času primerna športno - gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, feratarske rokavice (ali navadne delovne), nahrbtnik kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v visokogorju (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, ...)

Tehnična oprema: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelada, popkovina, feratarske rokavice, dereze in cepin (v primeru snega na znanih poletnih snežiščih oziroma v poznem spomladanskem ali zgodnjem poletnem obdobju).

Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi. Izposoja tehnične opreme je vključena v ceno.

CENIK

1 oseba: 350 eur
2 osebi: 200 eur/ osebo
3 osebe: 150 eur/ osebo

MOŽNOST NADALJEVANJA NA VRH MANGARTA:
Via Italiana + Slovenska pot
1 oseba: 400 € / osebo
2 osebi: 220 € / osebo
3 osebe: 170 € / osebo

VKLJUČENO V CENO
Vodenje, izposoja tehnične opreme, transport od nastanitve in nazaj (Kranjska Gora, Mojstrana, Lesce), stroški vodnika.